Vad är skillnaden mellan vävda och ovävda textilier?

- Sep 23, 2017-

en vävduk är konstruerad av tråd som är ihopflätade i ett "över / under" -mönster. En fiberduk är vilken som helst annan metod för att konstruera tyget, vilket inkluderar filtning, stickning, virka, etc. Men inte alla kläder och klädselväv är vävda. De flesta t-shirtsna är stickade, till exempel medan denim är vävd.

Vävning innebär minst 2 uppsättningar trådar - en uppsättning är långvägar på väven (varp) och en uppsättning går över och under varvet för att göra tyget (det är väft). Vävning kräver också en struktur av något slag för att hålla spänningen på varvet - det är väven. Stickning och hækling är gjord av en lång tråd som är lutad runt sig själv, med en krok (virka) eller 2 nålar (stickning). Stickmaskiner utför samma åtgärd som en handbricka men använder en serie nålar. Handhaket har ingen maskinekvivalent. De flesta vävda tyger har begränsade sträckor om du inte drar dem diagonalt ("på förspänning"), medan stickade och virkade tyger kan ha enorma mängder sträcka.

Felt är det vanligaste tyget som vi kallar "non-woven". Felting involverar att agitera fibrerna i en lösning tills de börjar vinkla och sammankoppla för att bilda ett tätt, icke-stretchigt tyg. Ullet är lätt eftersom fibrerna har små vågar på ytan som sammanlås tätt ihop när de rörs i varmt tvålvatten. Därför krymper din tröja och blir tätare när du tvättar den i en tvättmaskin. Andra fibrer kan också behandlas på detta sätt, inklusive syntetfibrer, som kan användas för att göra non-woven interfacing, Tyvek för postkuvert och andra icke-stretchiga tyger.

Vilken typ av tyg är lämpligt beror på applikationen - med tanke på töjning, täthet, hållbarhet etc.